Commodore Szerviz és Restaurátor - Amiga belső floppy meghajtó kiváltása PC -s meghajtóra
Commodore Szerviz és Restaurátor

Amiga belső FDD kiváltása PC-s FDD-vel

A nálunk járt Amiga számítógépek szinte mindegyikében gond volt a belső FDD-vel. Meghibásodásuk abban nyilvánul meg, hogy a behelyezett lemezt nem képesek olvasni. A meghajtó érzékeli a lemezt, próbálja is azt olvasni, de mindig a boot képernyőre tér vissza.

Egyidőben próbáltuk ezeket javítani, de feladtuk a harcot, mert nagyon sok meghajtó rövid időn belül más problémákkal ismét elhalálozott. Ezért mindenkinek a GOTEK-et javasoljuk.

Az esetek kis százalékában előfordul, hogy csak a meghajtó csak fej szennyeződése miatt nem olvas. Ez könnyen kideríthető a fej alkoholos tisztításával. De ahogy írtuk, ennek nagyon kicsi az esélye.

Természetesen lehet vásárolni bontott, működőnek mondott belső Amiga FDD-ket, de azt kell mondjuk, ennek semmi értelme. Egyidőben félretettük azon Amiga belső FDD-ket, amiket az ügyfelek GOTEK-re cseréltek. Aztán fél év elteltével, amikor elővettük őket, tízből már csak kettő működött.

Ha ragaszkodunk a belső FDD-hez, mert sok lemezzel rendelkezünk, vagy szeretnénk lemezekkel is nosztalgiázni, akkor van mód bizonyos PC-s floppymeghajtók átalakítására. Az Amiga floppymeghajtók mind sebességükben, mind kapacitásukban (Amiga 880KB, míg a PC 720KB), mind feszültségükben (az Amiga csak +5V DC-vel működik, míg a PC meghajtók java része +5V DC és +12V DC-vel együttesen) eltérnek a PC-s meghajtóktól. Vannak olyan meghajtók, melyeket elegendő jumperelni, de vannak olyanok, amelyeken átkötéseket is kell készíteni.

A Commodore Szerviz, jelenlegi leterheltsége mellett PC-s floppymeghajtók átalakítását nem tudja vállalni.

Ha sikerül beszerezni egy átalakított PC-s floppymeghajtót, akkor még figyelnünk kell egy fontos tényezőre, a kiadógomb elhelyezkedése. Az Amigás FDD-k kiadógomb helyzete ugyanis nem egyezik meg a PC-s meghajtókkal. Szinte mindegyik átalakítható típushoz megtalálható a 3D-s nyomtató terve. Így azt könnyen el lehet készíteni.

Teljesen elzárkózunk azon megoldásoktól, mikor az Amiga házat faragják a PC-s meghajtók kiadó gombjához!

Itt megtalálható azon PC-s 3,5” floppy meghajtók listája, melyek kompatibilissé tehetők Amigák számára: Amiga Floppy Drive kompatibilitási lista

A belső GOTEK-ről a belső GOTEK részben olvashat.

Amiga 1200 8MB trapdoor RAM bővítő

Amiga 1200 8MB trapdoor RAM bővítő

Amiga 1200 8MB trapdoor RAM bővítő

Amiga 1200 8MB trapdoor RAM bővítő

Amiga 1200 8MB trapdoor RAM bővítő

Amiga 1200 8MB trapdoor RAM bővítő

Amiga 1200 8MB trapdoor RAM bővítő

Amiga 1200 8MB trapdoor RAM bővítő

Commodore Szerviz és Restaurátor | Amiga belső floppy meghajtó kiváltása PC -s meghajtóra
disztribució
Commodore Szerviz és Restaurátor | Cloanto distribútor
Commodore Szerviz és Restaurátor | Hyperion distribútor