Commodore Szerviz és Restaurátor - Commodore Amiga első lépések
Commodore Szerviz és Restaurátor

Commodore Amiga első lépések


Nagyon sok levelet és üzenetet kapunk Commodore Amiga 500, 600, 1200, CD32 és 4000-es számítógépek alapvető használatával kapcsolatban. Ezért megpróbáljuk pár sorban összefoglalni a legfontosabbakat.

Attól mindenkit óvunk, hogy ezeket a számítógépeket felújítás nélkül használja. Sőt, azon gyűjtők, akik felhalmozva tárolják ezeket a gépeket, szinte biztosak lehetnek, hogy azok már halottak...

Az Amigák gyártási történetében alapvetően kétféle technológiát különböztetünk meg. Az egyik a THT (lyukfuratolt), a másik az SMD (felületszerelt). THT, de kétoldalas alaplapi technológiával készült Amiga gépek az 500, 500+, 1000, 1500, 2000, 3000 és a CDTV. Kétoldalas SMD technológiával az Amiga 600, 1200, 4000 és a CD32 gépek lapjai készültek. SMD kétoldalas, de négyrétegűek (a panel rétegeiben található még két réteg vezetősáv, amit szabad szemmel nem is láthatunk) az Amiga 1200 és 4000-es számítógépek (a mostani PC-k is kétoldalú, de négyrétegű panellal szereltek).

Az Amiga 600, 1200, CD32 és 4000-es esetében a fő gondot az elektrolit kondenzátorok, az elektrolit-folyadék szivárgása okozza. Maga az elektrolit-folyadék lúgos kémhatású és kikezdi, elrothasztja a környezetében lévő forrasztóónt, pad-eket (forrfüleket) és a trace-ket (vezetőket). Ezért nem elegendő csak ezeket a kondenzátorokat lecserélni. Ugyanis ez a folyadék szépen beszivárog a környezetében lévő passzív elemek (ellenállások, diódák, kerámia kondenzátorok, stb…), IC-k és Delay, BPF kocka (RC tag) alá. Ezeket mind le kell bontani, a kifolyt elektrolit-folyadékot semlegesíteni és újra felépíteni.

CD32 esetében a fentiek kifejezetten veszélyesek, mert ott nagyon sűrűn vannak a csoportkondenzátorok és elég szép számmal.

Előrehaladott elektrolit-folyadék okozta elég súlyos károk olvashatok a következő postokban:
Commodore Amiga 600 PCB elektrolit-folyadék okozta károk, 2021.12.28 poszt
Commodore Amiga 600 PCB elektrolit-folyadék okozta károk, 2019.09.30 poszt

Sok lelkes amatőr ezeket a kondenzátorokat cseréli és örül neki, hogy minden rendben működik... Aztán pár hónap elteltével a számítógépük fekete képernyővel indul. Ilyenkor már csak 50% esély van a lap megmentésére. Ellenkező esetben, el lehet adni fillérekért a maradékot Re-Amiga építés céljára. Tihanyi Robi barátom előszeretettel vásárolja fel ezeket a gépeket, mert ő kihívásnak éli meg a Re-Amiga építést.

Jelen esetben nem egy "lelkes amatőr", hanem egy hozzá nem értő "kolléga" munkája:
Commodore Amiga 600 PCB hozzá nem értő kezek által okozott károk, 2019.11.06 poszt

Alapvetően az előrehaladott elektrolit-folyadék okozta károk abban nyilvánulnak meg, hogy gépünknek Compozite (Video) és RF (rádiófrekvenciás C36 csatorna) jele nincs, vagy csak valami zavaros kép. Esetleg az RGB (piros, zöld, kék) színek valamelyike hiányzik. Rosszabb esetben a Power LED világít, de csak fekete képet kapunk.

Előbbi esetben elkönyvelhetjük a Delay és BPF kocka halálát (sokan az encoder IC-t kezdik cserélgetni, értelmetlenül), erről bővebben itt olvashat:
A Commodore Amiga 600, 1200 Delay és BPF meghibásodása
Delay és BPF beszerzése, helyettesítése

Amiga 500+, Amiga 500 és RTC-s (órás) trapdoor RAM bővítő, Amiga 2000 és 4000 esetén zöld, vagy rosszabb esetben fekete képernyővel való indulás. Ezekben a készülékekben lúgos akkumulátor található, ami biztosan kifolyt a panelra. Ezzel a galvánfuratokat és a trace-t (vezetőket) szépen elkezdte lemarni. Sajnos, ebben az esetben a gépek kb. 50%-a menthető csak meg.

Amennyiben menthető a lap, akkor modern akkumulátor helyett (amit fixen be kell forrasztani), CR2032-es elemeket használunk átalakítóval visszaépítésre. Ugyanilyen elemek találhatóak az asztali PC-k BIOS beállításának megtartására. Ezt azért preferáljuk, mert pár év után könnyen cserélhetőek ezek az elemek és nem kell folyamatosan kiforrasztgatni az akksit. Az általunk használt elemes megoldásról itt olvashat:
Lúgos akkumulátor CR2032 elemre cserélése, 2020.03.06 poszt
Lúgos akkumulátor CR2032 elemre cserélése, 2019.03.11 poszt

Nem lehet megjósolni, hogy ezek a készülékek, amiket a 80-as, 90-es években pár évre terveztek és napjainkban indulnak, meddig fognak még működni. Az elmondható, hogy újonnan felrakott elektrolit kondenzátorokat is 10 évente cserélni kell. Viszont ezért cserébe kárt nem okoznak. Kiszáradásukat onnan lehet észrevenni, hogy képi zavarok, vagy hanghibák jelentkeznek. Ekkor már csak cserélni kell őket és újra használhatóak.

Kivéve, ha előtte fogóval csavargatva valaki már leszedte őket. Ebben az esetben iszonyúan sérül a pad-ek (forfülek) rögzítése. Ilyenkor kész csoda, ha újra lehet építeni a kondikat, nemhogy azokat újból cserélni... Ettől a fogós csavargatástól óvnánk mindenkit! Nagyon sok ilyen lapnál kellett mondanunk, hogy csak Re-Amiga alkatrésznek lehet használni.

Szintén értelmetlen megoldás az elektrolit kondenzátorok helyett felrakott tantál kondenzátor. Amennyiben tápegységünk nincs felújítva, akkor agyalhatunk gépünk miért nem működik megfelelően. Ugyanis a tantál kondenzátorok nagyon érzékenyek a hálózati zavarokra (nem megfelelő szűrés). Ráadásul, ezek a tantál kondenzátorok készülékünkben nem fogják azt az eredményt hozni, szűrésben, amit chipkondikkal terveztek a tervezők. A THT technológiás Amiga 500, 500+, 1000, 1500, 2000 és 3000-es gépünkbe meg egyáltalán ne használjuk!

Tárolásukról annyit, hogy zacskóba csomagolva (nem kell hermetikusan lezárni), dobozukban, vagy szekrényben érdemes őket tárolni. Fűtetlen szoba, tetőtér, garázs és pince szóba se jöjjön. Azt már biztosan nem fogják túlélni. Ne feledjük, hogy havonta, de legalább párhavonta kapcsoljuk be gépünket. Ez nem garancia a tartós működésre, de azt vettük észre, hogy az így tárolt gépeknél kevésbé jelentkeznek hibák.

Commodore Amiga program gyűjtemény letöltése:
Commodore Amiga, CDTV, CD32 programgyűjtemény

TV-re kötés
Az Amiga számítógépek analóg RGB kimenettel is rendelkeznek, így olyan kábelt kell vásárolnunk, ami Amiga DB23 és TV SCART kábel. Amiga 500 és 500+ esetében van még egy RCA (piros) csatlakozós mono chrome videó kimenet, de ezt gondolom már senki nem akarja használni. Ilyen analóg RGB SCART kábelt pl. itt lehet vásárolni: RGB SCART kábel vásárlása

Ha szerencsénk van, akkor az Amiga 500 és 500+ gépünkhöz van egy A520 Video - RF modulátor. Ennek segítségével RCA csatlakozós TV-re is rá tudjuk kötni gépünket.

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga első lépések
Commodore Amiga A520 modulátor és a közösítő audio kábel
A fenti RCA aljzat a Video kimenet, a jobb felső RCA az RF kimenet, a jobb alsó RCA az Audio közösítés az RF részére.


Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga 500, 500+, 600, 1200 A520 RF csatlakoztatása
Commodore Amiga 500, 500+, 600, 1200 A520 modulátor RF (rádiófrekvenciás C36 csatorna) kábel csatlakoztatása

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga 500, 500+, 600, 1200 A520 modulátor Video-Audio kábel csatlakoztatása
Commodore Amiga 500, 500+, 600, 1200 A520 modulátor Video-Audio kábel csatlakoztatása


Amiga 600, 1200 és CDTV esetében az alap RGB kimeneten kívül van még RCA (sárga) Compozite (Video) és RF (rádiófrekvenciás C36 csatornás) kimenet is. Ezeket értelemszerűen TV-k bemeneteire lehet direkt kötni.

CD32 esetében RCA Video-Audio és S-Video (4 tűs) kimenet található.

A hanggal nincs sok dolgunk, alapból mindegyik gép tartalmaz egy piros és egy fehér RCA Audio csatlakozó aljzatot. Ezt a TV-nk Audio RCA aljzatához kell csatlakoztatni. RGB-s SCART kábel Video és Audio kábel is egyben.

A520 esetében, ha RF-en keresztül szeretnénk a TV-re kötni gépünket, akkor jár hozzá egy fekete RCA Y Audio kábel is. Ez arra szolgál, hogy az RF jelbe bekeverjük a hangot, persze ez a kábel monosítja a sztereó jelet és így csak mono Audio jel kerül az RF modulátorba. A fekete Audio kábel két önálló végét az Amiga Audio R és L RCA aljzatára kell dugni, míg a közösített egy csatlakozós RCA dugót az A520 Audio csatlakozóba.

Amiga számítógépünk RGB kimenete ráköthető olyan CRT EGA és CRT/LCD VGA monitorra, ami le tud menni 15kHz-re. Ehhez szükségünk van egy Amiga RGB - VGA monitor adapterre. Sajnos erre nagyon sok dealer is rájött és kb. 50e Ft körül árulják a 10e Ft értékű 4:3 arányú 10 éves LCD VGA monitorokat. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy VGA monitorunk le tud menni 15kHz-re, akkor nyugodtan kössük rá gépünket. Összesen annyi történik, hogy a kép nem jelenik meg. LCD monitor esetében ki is írja, hogy nem megfelelő képarány. Amiga RGB – VGA monitor adaptert pl. innen lehet vásárolni:
Amiga RGB – VGA monitor adapter vásárlása

bekapcsolás
Mielőtt bekapcsolnánk Amiga számítógépünket, egy egyszerű, olcsó multiméterrel mérjük meg tápegységünk feszültségeit. Nyugodtan dugjuk be az áramba, kapcsoljuk be és fogjuk pl. a lábunk közé az Amiga dugót, majd a GND-hez érintsük a fekete mérő zsinórt, majd a piros mérőzsinórral mérjük meg a +5V DC, +12V DC és -12V DC-t. Pár tized eltérés nem gond. Ha véletlenül a színeket felcseréltük, akkor a fenti értékek polaritása fog megfordulni, ami nem gond.

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga 500, 500+, 600, 1200 tápegységdugó feszültségek mérése (PSU pinout)
Commodore Amiga 500, 500+, 600 és 1200 tápegységdugó feszültségek mérése (PSU pinout)
A tápegységdugó bedugható Commodore 128 számítógépbe, DE meg NE próbálja! Ellenkező esetben a Commodore 128 teljesen tönkre megy.


Ezt azért kérnénk, mert mostanában nagyon sok Amiga tápegység halálozik el és ezzel az Amiga gépeket is viszik magukkal. Erről bővebben itt olvashat:
Commodore Amiga 500, 500+, 600 és 1200 mai modern tápegységek

Fontos! Ha használunk külső floppy-meghajtót, akkor azt bekapcsolás előtt csatlakoztassuk. Arra is figyeljünk, hogy ezeken a külső floppy-meghajtókon van hátul egy ki/be kapcsoló.

boot
Bekapcsolást követően jó párszor villannia kell a képernyőnek és a villanások alatt szürke képet kell látnunk, majd a kezdőképernyőnek kell megjelennie. Ha a villanások megállnak színes képernyővel, akkor az azt jelzi, hogy az önteszt hibával megállt. Természetesen minden színhez tartozik egy hibakód.

Ne szedjük szét a gépet. Ugyanis attól, hogy látjuk a belsejét, nem fog megjavulni. Nem, nem esett le egy kábel se, ami megakadályozza az indulást… Ebben az esetben kérjük, hozza be a gépet, vagy küldje el postával és megmondjuk pontosan mi a baja.

Amiga 1200 esetében, amennyiben nincs benne CF kártya vagy HDD, akkor v3.0 Kickstart-tal olyan 20mp, míg v3.1 Kickstart-al olyan 60mp a kezdőképernyő megjelenése. Nem kell megijedni, ez nem hiba.

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga 500 v1.2 boot screen  Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga 500 v1.3 boot screen
Commodore Amiga 500 v1.2 és 1.3 boot screen

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga 500+ v2.04 boot screen  Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga 1200 v3.1 boot screen
Commodore Amiga 500+ v2.04 és 1200 v3.1 boot screen

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga első lépések
Commodore Amiga 1200 3.1 Workbench (HDD-ről)

floppy lemez
A kezdőképernyő megjelenésekor a floppy-meghajtóból rendszeres kattogást hallhatunk. Ez már fél siker. Annak köszönhető, hogy a floppy drive várja a floppy lemezt, amit behelyezés után azonnal el is indít.

Többnyire itt meg is áll a gépünk. Ugyanis a floppy-meghajtók 90%-a biztosan hibás lesz. Mielőtt rákérdezne, nem javítható. Korábban próbálkoztunk javításukkal, de pár nap, vagy pár hónap elteltével újabb és újabb hibák jöttek elő. Ezért feladtuk ezek javítását. Sokszor előfordul, hogy pár lemezt betölt aztán többet nem, vagy másnaptól nem olvassa a lemezeket. Sajnos ez az évtizedek hozadéka...

Két lehetőségünk van.

Egyrészt, keresünk az interneten eladó Amigára módosított PC-s floppy-meghajtót, de olyat, amihez adnak 3D nyomtatott kiadó gombokat is. Ugyanis a PC-s meghajtók kiadógombja nem egyezik meg az Amigás floppy-meghajtóval. Szeretnénk, ha nem faragnánk a házat a PC-s meghajtókhoz… ilyen PC-s floppy meghajtókról itt olvashat: Amiga belső FDD kiváltása PC-s FDD-vel

Másodrészt a floppy-meghajtó helyére beteszünk egy modern GOTEK eszközt. Ennek segítségével pendrive-ról tölthetjük be a játékainkat. Erről bővebben itt olvashat: belső GOTEK

Van egy harmadik megoldás is, mikor működik a belső meghajtónk, de szeretnénk GOTEK-et is, ebben az esetben egy külső floppy-meghajtó átalakításával csinálhatunk külső GOTEK meghajtót. Egy hátulütője azért van. Sok DEMO DF1-ről nem fog elindulni. Ha sokat szeretnénk DEMO-zni, akkor inkább maradjunk a belső GOTEK-nél. Erről bővebben itt olvashat: külső GOTEK

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga első lépések
The Chaos Engine Amiga 1200-as gépen

512kB, 1MB, 2MB RAM – Chip és Fast/Slow RAM
Amiga 500-as számítógépünk alapból 512kB RAM-mal rendelkezik. További 512kB-tal bővíthetjük trapdoor (alsó csapóajtó) RAM-mal. Ez azért fontos, mert nagyon sok játék 1MB RAM-mal indul. Na, de itt van a kutya elásva!

A fenti két RAM terület gépünkben 512kB Chip RAM (ez rajta van az alaplapon) és 512kB Fast/Slow RAM-ként jelenik meg trapdoor RAM esetében. Ez így együttesen 1MB RAM. Ebben az esetben a játékok maguk döntik el, hogy mely RAM területet használják, vagy esetleg együttesen összevonva.

Viszont vannak olyan gépek, mint az Amiga 500+ ami alapból (alaplapon) 1MB Chip RAM-mal rendelkezik és további RAM kiegészítésként 512kB, vagy 1MB RAM-mal bővíthetjük azt trapdoor-ban. Ez így együtt már 1,5MB, vagy 2MB RAM lesz.

Most jön a lényeg, amit sokan már elfelejtettünk. Anno, mikor Amigára elkezdtek írni játékokat, elkövettek egy logikai hibát a RAM ellenőrzésekor, betöltéskor. Ez a logikai hiba abból adódik, hogy alapvetően a játékprogram azt ellenőrzi, hogy 512kB Chip RAM rendelkezésre áll-e, vagy sem. Amennyiben 500+-os gépünk van, amiben ugye tudjuk, hogy 1MB Chip RAM van, vagy olyan Amiga 500-as, amiben a Chip és Fast/Slow RAM-ot összevonták 1MB Chip RAM-ra, azon már nem fog elindulni. Ugyanis az már nem 512kB Chip RAM. Persze a logikus az lenne, ha a minimum 512kB Chip RAM-ot ellenőrizné, de nem így írták meg a kódokat. A gond ebből az lett, hogy ezt a logikai elírást nagyon sok játéknál lemásolták.

Ergo, nagyon sok játék csak 512kB Chip RAM-mal fog elindulni, ha 1MB, vagy attól több Chip RAM-unk van, azon már nem.

Miután erre rájöttek és az Amiga 500+ is megjelent, a játékokat úgy írták, hogy 1MB RAM-mal induljon csak. Ebben az esetben alap Amiga 500-ason, ami csak 512kB Chip RAM-mal rendelkezik, nem fognak elindulni. Ezért ezekbe az alap 500-as gépekbe a trapdoor-ba plusz 512kB RAM-ot kell tenni. Így már a játéknak mindegy, hogy 1MB Chip RAM van a háttérben, vagy 512kB Chip és 512kB Fast/Slow RAM.

Tudjuk, ez első olvasatra kicsit bonyolult.

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga A501 trapdoor RAM 512KB  Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga A501 Plus trapdoor RAM 1MB
Commodore Amiga 500-hoz A501 512kB és 500+-hoz A501 Plus 1MB trapdoor RAM bővítő

Így, ha valaki Amiga 500-zal akar játszani, érdemes 2 modellt tartania. Egy sima Amiga 500-ast 1.3KS-el és 512 – 512KB RAM-mal és egy Amiga 500+-ost 2.04KS-tal és 1MB – 1MB RAM-mal. Ebben az esetben nem lesz gond a játékok indulásával.

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga Kickstart PROMs
Commodore Amiga Kickstart PROM-ok
bal lentről felfelé: Amiga 500 v1.2, v1.3, 500+ v2.04, 600 v2.06 (HD)
jobb lentről felfelé: Amiga 1200 v3.0 és v3.1


Egyébként erre a problémára van egy nagyon jó megoldás. A gond ezzel az, hogy elég drága és évi gyártásokkal számolhatunk, ez az úgynevezett ACA500+. Lényeg, hogy normál Amiga 500-as 512kB RAM elegendő. Kártya segítségével állíthatjuk a RAM területeket, mennyiségeket és a KS típusát is. Plusz ez egy két CF-kártyás rendszer, aminek egyik kártyája Amiga formátumú (erről bootol), míg a másik PC-s. Így ez utóbbi kártya segítségével könnyedén vihetünk át fájlokat Amigánkra, PC-ről. Természetesen, ettől sokkal többet tud ez a kártya, itt olvashat róla: ACA500+

CDTV, CD32
Alapvetően az évtizedek hozadéka, a CD olvasási hiba. A gépek több mint fele ezzel a hibával rendelkezik.

CDTV esetében a fej kivezető szalagkábel elöregedése, szétporladása az a hiba, ami nem javítható. Nincs rá mód (használat, tárolás), hogy mikor nem öregedik el. Másik a CD olvasó panel meghibásodása, nem igazán javítható. Egy időben próbálkoztunk vele, de pár nap elteltével más elektronikus hibák jelentkeztek. Egy időben volt olyan PC-s CD olvasó (caddy-s), aminek a panelja megegyezett és cserekompatibilis volt. Viszont jó pár éve még hasonló PC-s CD olvasót se látok. Így a CDTV CD olvasója ameddig megy, addig használni kell.

CD32 esetében a fej szokott elromlani, ehhez komplett mechanikákat lehet még kapni, így van lehetőség cserére. De hogy meddig lehet még kapni...

Vásárláskor ezeket a CD olvasókat feltétlenül ellenőrizzük. CDTV esetében még így is rizikós, mert a szalagkábel pl. szállításkor is elpattanhat.

CD32 esetében sokszor tapasztaljuk, nincs meg a tápegység. A CD32 teljesen kompatibilis a Commodore 1541/II floppy drive tápegységével, de abból is (kipróbálásra) a +5V DC 1A-es tápját használjuk. Játékok elfognak vele indulni, de ha bármi kiegészítőt teszünk rá, már nem. Alapvetően a gyári tápegység +5V DC-n 2A, ezt vegyük figyelembe. Utángyártott tápegységek is kaphatóak.

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga CDTV
Commodore Amiga CDTV
extrák benne: +8MB RAM, SCSI kártya és HDD, boot szelektor


Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga CD32
Commodore Amiga CD32

billentyűzet
Ez egy nagyon jó téma, ugyanis nem is gondolnánk, de 50%-ban működnek csak megfelelően a billentyűzetek. Persze, mindig mi nem működik, a RETURN, a SPACE, az ALT és az Amiga gombok. Nehogy tudjunk pl. resetelni billentyűzetről...

Az Amiga 500, 500+, 2000, 3000 és 4000 azonos fóliát használ, csak azt kell megfigyelni, hogy angol, vagy német billentyűzetes. Sok esetben ezekhez a fóliákat külön gyártják. Viszont van olyan Amiga 500-as billentyűzet (piros Power LED-es) Samsung fóliás, aminek fóliaérintkező kivezetése két szálas. Sajnos ehhez a billentyűzethez nincs fóliagyártás.

Amiga 1000 és 1500 esetében a billentyűzet nem fóliás, hanem klikkes. Ritkán láthatunk Amiga 500-ban is ilyen megoldást. Ezek nem tartalmaznak billentyűzetfóliát. Körülményes ezen érintkezők életre keltése, viszont nem mondanánk, hogy tartós.

Amiga 600-as esetében kétfajta fóliát gyártottak, köznyelven mondva kéket és zöldet. Kívülről nem lehet megállapítani, hogy melyikkel szerelt, csak a fedél eltávolítása után látható. Ha kiderült, már könnyen vásárolható. Vásárláskor csak a színt kell figyelembe venni.

Érdekesség, hogy ha az Amiga 500-as gépünk nem buherált és a POWER LED piros, az azt jelenti, hogy Rev. 3,5 lap van benne. Amennyiben a POWER LED zöld, akkor pedig Rev. 6,8 lappal szerelt.

Amiga 500-as esetében két billentyűzetet különböztetünk meg, az egyik a Samsung gyártmányú, melynek billentyűzet fóliája két kivezetésű (kétrétegű), míg a másik Mitsumi, aminek a billentyűzet fólia kivezetése egy kivezetős. A Samsung fóliát nem gyártják, így ha az rossz, akkor billentyűzetünktől el lehet búcsúzni, mert még a gombok se kompatibilisek a Samsung billentyűzettel. Van lehetőség a Samsung fólia cserére Mitsumi-ra, de ebben az esetben kell szerezni egy Mitsumi elektronikát is hozzá. Egyébként Mitsumi fóliával szerelt az Amiga 500-asok többsége, az 500+, 1200, 2000, 3000 és a 4000-es gép.

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga 1000, 1500 mechanikus billentyűzet  Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga 500 mechanikus billentyűzet
A Commodore Amiga chickenlips, vagy space invader (mechanikus) 1000, 1500 billentyűzet (nem fóliás) balra és Amiga 500 billentyűzet (nem fóliás) jobbra

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga 500 billentyűzet  Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga 500, 2000, 3000, 4000 billentyűzet
A Commodore Amiga 500 SAMSUNG billentyűzet (fóliás, de nem gyártják) balra és 500, 2000, 3000, 4000 MITSUMI billentyűzet (fóliás, gyártják) jobbra.

egér
Alapvetően az Amigákhoz, úgynevezett „tankegeret” adtak. Ez az egér teljesen úgy néz ki mint a Commodore 1531 64, 128-as géphez való egér. Természetesen nem fognak működni a másik gépen, ha összekevernénk őket. Viszont, nem is fognak meghibásodni, ha így járnánk el. Ez a tankegér egy igazi mechanikus görgős egér, tehát tisztítani kell a görgőt időközönkét.

Léteznek USB egér átalakítók Amigához, de ezekről tudni kell, hogy PS2 protokollosak. Ilyen USB-s egerek voltak a kezdetben gyártott PC-s egerek. Persze, én még nem találkoztam olyan USB-s egérrel, ahol ez a PS2-es protokoll fel lenne tüntetve. Szóval, elég nehéz lesz ilyen egeret találni, de azért nem lehetetlen. USB egérátalakítót pl. itt vásárolhat: Amiga USB egérátalakító

Mi alapvetően az eredeti Amiga tankegeret preferáljuk. Egyébként egy jó egéralátéttel ezeknek semmi bajuk sincs.

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga tankegér
A Commodore Amiga tankegér és egy stílusos egérpad

joystick
A Commodore joystick-ok mindegyike kompatibilis az összes Commodore számítógéppel. Mindegy, hogy pl. 16, 64, vagy Amigával szeretnénk használni, mindegyik géphez használhatóak egyaránt. Sajnos, ezeket a joystick-okat már nem gyártják. Új gyártású, „Arcade karú és tűzgombú” joystick-okat még lehet kapni. Ezek teljesen jól működnek, annyi hogy alakjukat és fogásukat meg kell szokni.

A joystick-ok között két alapvető elven működő megvalósítást különböztetünk meg, egyik a lapérintős (ez a halk mozgású), míg a másik a rugós (kattogós mozgású). Javításukhoz alkatrészeket már nem gyártanak, így alkatrészt csak meglévő, elromlott joystick-okból lehet kinyerni.

A lapérintő egyik meghibásodása, hogy maga a kis lapocska (amit nyomunk), elreped, így rugalmasságát elveszti és kevésbé érintkezik. Rugós esetben a rugó (amit nyomunk) nyúlik meg, vagy pattan el. Ez utóbbi esetében az is gondot jelent, hogy a rugót mozgató érintkezőlap mozgó részén a galvanizálás elkopik, így a vezetőképesség megszűnik. Ezért, mostanában sokszor tapasztaljuk, hogy joystick-unk kattog, de mégse megy valamelyik irány, vagy tűzgomb. Javítani a komplett irány, vagy tűzegység cseréjével lehet, de kérdés, hogy amit kibontunk az is meddig fog még működni.

Joystick vásárlást, csak is úgy javaslunk, ha viszünk magunkkal egy számítógépet és konkrétan azzal próbáljuk ki. Ellenkező esetben, csak pénzkidobás lesz a vásárlás, aztán vitatkozhatunk az eladóval... ilyen hirdetéseknél is elszaporodott a „teszteletlen” kifejezés, ami sok esetben egyenlő a nem működővel. Csak így még jó pénzért el lehet adni.

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore joystick -ok
Commodore joystick-ok

új joystick
A ZX Spectrum gépekhez is nagyon jól használhatóak a Commodore joystick-ok.

Commodore (ZX Spectrum, Amstrad/Schneider, Enterprise, Videoton TVC) számítógépekhez készítenek új joystick-at.
Kicsit szkeptikus volt mikor ügyfeleim először rendeltek ezekből a modellekből, de meg kell mondja nagyon pozitívan csalódtam.

AMIGAstore által forgalmazott MATT joystick hasonlít inkább a megszokott formához. ebay-en értékesített arcade joystick, nevéből is adódóan, inkább a játéktermi formát hozza. Mind két joystick nagyon finoman és jól működik. Kényelmes 64-es és Amiga játékokhoz is. Ezekkel nyugodtan nyúzható Commodore 64-en az Olimpia.

Fogásra mindenki el tudja dönteni, hogy melyiket használná inkább. Egy biztos, hogy ezek az új gyártású joystick-ok jó ideig nyúzhatóak. Vásárláskor, én inkább ezt választanám.

MATT joystick-ról bővebben itt olvashatsz: amigastore.eu
ArcadeR joystick-ról bővebben itt olvashatsz: amigastore.eu

ArcadeR joystick-ról bővebben itt olvashatsz: ebay.com

Commodore Szerviz és Restaurátor | MATT Commodore joystick

Commodore Szerviz és Restaurátor | MATT Commodore joystick

Commodore Szerviz és Restaurátor | MATT Commodore joystick
MATT Commodore joystick

Commodore Szerviz és Restaurátor | 7031 arcader joystick, Commodore joystick

Commodore Szerviz és Restaurátor | 7031 arcader joystick, Commodore joystick

Commodore Szerviz és Restaurátor | 7031 arcader joystick, Commodore joystick

Commodore Szerviz és Restaurátor | 7031 arcader joystick, Commodore joystick

Commodore Szerviz és Restaurátor | 7031 arcader joystick, Commodore joystick

Commodore Szerviz és Restaurátor | 7031 arcader joystick, Commodore joystick

Commodore Szerviz és Restaurátor | 7031 arcader joystick, Commodore joystick

Commodore Szerviz és Restaurátor | 7031 arcader joystick, Commodore joystick

Commodore Szerviz és Restaurátor | 7031 arcader joystick, Commodore joystick

Commodore Szerviz és Restaurátor | 7031 arcader joystick, Commodore joystick
7031 arcader joystick, Commodore számítógépekhez

kiegészítők
A DF0/DF1 váltó (DF0 belső, DF1 külső floppy meghajtó), ez valójában arra szolgál, hogy külső floppy-meghajtó is tudjon bootolni. Erre 1.2 és 1.3 Kickstrat ROM-nál van szükség. Ettől magasabb verziószámnál már nincs szükség boot selectorra. Részleteket erről itt olvashat: Amiga 500/2000 DF0/DF1 váltó

1.3/3.0 KickStart váltó, értelmét nem látjuk. Ugyanis Amiga 500-as esetében 1MB, azaz 512kB Chip és 512kB Fast/Slow RAM van. 3.0KS esetében a játékok kérik az 1MB Chip RAM-ot. Mivel csak 512kB Chip RAM van, így nem igazán használjuk ki. Egy Amiga 500+-ba rakott KS váltó pont fordított eredményt hoz. 1.3KS esetén szükségünk van az 512kB Chip RAM-ra, ellenkező esetben nagyon sok játék nem fog elindulni, úgy főleg nem, hogy az 500+-os gépekben alapból 1MB Chip RAM van szerelve. Részleteket erről itt olvashat: 1.3/3.1 Kickstart ROM váltó

GOTEK, erről már írtunk fentebb, részletekről itt olvashat:
belső GOTEK
külső GOTEK

Nagyon sok gyorsítókártya, HDD helyettesítő, memóriabővítő és pl. HDMI kimenet megoldás létezik a neten. Ezekről mindenki olvashat a kereső segítségével.

Commodore Szerviz és Restaurátor | Commodore Amiga első lépések
disztribució
Commodore Szerviz és Restaurátor | Cloanto distribútor
Commodore Szerviz és Restaurátor | Hyperion distribútor