Commodore Szerviz és Restaurátor - szerviz szolgáltatás
Commodore Szerviz és Restaurátor

szerviz

szolgáltatásaink, a teljesség igénye nélkül
A 80-as, 90-es években gyártott Commodore, Commodore Amiga, Commodore PC, Sinclair, Enterprise, Amstrad/Schneider CPC, HT, Videoton TVC és Atari számítógépek, monitorok és kiegészítők teljeskörű restaurálása és szervizelése.

Elsősorban régi számítógépek restaurátorai vagyunk, így a behozott gépek, eszközök esetleges javítása mellett minden esetben azok teljes átnézése, Re-Cap, tesztelése és tisztítása is elvégzésre kerül. Amennyiben javított a gép, úgy annak ismételt lebontása és felépítése. Szükség esetén az elrohadt, oxidálódott foglalatok és csatlakozók cseréje. Minden gépre, eszközre, szinte ugyanannyi időt fordítunk, ebből kifolyólag nagyobb lehet a restaurálási várakozás. Ezzel viszont kiküszöböljük az esetleges garanciális, és egyéb problémákat.

UV epromra ROM tartalom írása, szükség szerinti PIN 24-28 paneles átalakítóval. Hivatalos Cloanto vagy Hyperion Kickstart ROM-ok írása, akár váltható verzióval (panelra szerelt változatban).

„Re-Cap”, a készülékek összes elektrolit kondenzátorának cseréje (radiál, axiál és chip kondenzátorok, kizárólag azonos fajtákra). A Re-Cap minden esetben a gyári értékekkel megegyező és beszerezhető jó minőségű kondenzátorokkal történik.

Mivel az „axiál kondenzátorok” a COVID járvány óta egyre nehezen beszerezhetőek, a gyártó és kiegészítő értékek eltérőek is lehetnek. Ha idővel az „axiál kondik” beszerzése átmenetileg vagy véglegesen meghiúsul és az alaplap felépítése megengedi, akkor az éppen beszerezhető, más felépítésű kondenzátort építjük be.

video, VGA monitorok javítása, kalibrálása
floppy meghajtók szervizelése, kalibrálása
billentyűzet fólia csere
gumis érintezőjű billentyűzet javítása, esetenként újra grafitozása, gombok pótlása
szerelhető vasmagos (nehéz) és kapcsolóüzemű (könnyű) tápegységek felújítása
tápegységek műterheléses vizsgálata
számítógépekhez videó kábelek gyártása (Scart, RCA, S-Video végződésekkel)
számítógépek, esetleges módosításainak elvégzése
reset gomb beépítése
akkumulátorok cseréje, modern cserélhető és fix modellekre
gumilábak pótlása, utángyártott színben, azonos talpakkal
stb.

Mielőtt tovább olvasna, egy kis segítség a Commodore számítógépek használatának első lépéseiről:
Commodore 64, SX-64, 16, 116, Plus 4 és 128 első lépések
Commodore Amiga első lépések

a szervizelés menete
A szerviz szolgáltatások dokumentálása, minden esetben elektronikus úton történik. Nyilvántartáshoz a „MunkaLap 3” szerveres programot (amely e-mail klienssel kommunikál) használjuk. Dokumentálásként elektronikus fotósorozat is készül, melyet természetesen a megrendelők rendelkezésére is bocsájtunk.

Minden személyesen, vagy postai úton érkezett eszközökről fotósorozat készül. A szervizelés folyamán szinte minden lépés fotóval dokumentálásra kerül, a munkalapon részletes leírással kiegészítve.

Beérkezéskor a készülék/készülékek kapnak egy tervezett dátumot, amikor a tényleges javításra sor kerül. A nagyszámú eszköz miatt ez a tervezett dátum több hónapra előre kalkulált, viszont ha egy eszközzel pl. 1-1,5 napot is eltöltünk (komolyabb probléma esetén), ez a dátum sajnos tolódhat.

Az évek óta tartó, nagy mennyiségű készülék miatt bevizsgálást nem tudunk biztosítani. Amennyiben a felújítást közben kirívó eset fordul elő, akkor egyeztetésre kerül sor. Így eldönthető a folytatás mikéntje.

A szervizelés részeként, minden készülék teljes külső-belső takarításon, a panelek teljes „Re-Cap”-on és vegyszeres tisztítási folyamaton esik át. A kifolyt elektrolit folyadékok semlegesítését is megkapja, így azok további károsodást már nem tudnak okozni.
Ezzel egyidejűleg a teljes forrasztás, fóliák (trace, pad és lúg által megmart ónok kezelése) átvizsgálása, szükség szerinti javítás, érintkezők kontakt tisztítása megtörténik. Amely csatlakozó kontakthibás, az cserére kerül. Monitorok és meghajtók esetében teljes ellenőrzés és beállítás.
Az elkészült eszközök, hardveres tesztet követően 30 perces próbaüzem után kerülnek csak átadásra.

Ezt követően a munkalapra minden információ rákerül, ami történt egy-egy eszközzel. A munkalap lezárását követően a szervizelés alatt készített fotósorozatok is átadására kerülnek.

Amennyiben postai úton kerül átadásra a megjavított eszköz, úgy az kizárólag személyre szóló ajánlott levélként, vagy postai csomagküldeményként kerül feladásra. A feladásról kapott bizonylat másolatát is az ügyfél rendelkezésére bocsátjuk.

Fontos megjegyeznünk, hogy szervizünk hozott alkatrészekkel és kiegészítőkkel nem dolgozik, szíves megértését köszönjük!

THT technológia
THT (lyukfuratolt) technológia esetében is gondot okoz az elektrolit kondenzátor és a lúgos akkumulátorok elektrolit folyadékának kifolyása.

A folyadék a PCB-n (panelon), nem csak a lakkréteget rohasztja szét, hanem a vezetőket, galvánfuratokat és a forrasztási pontokat is.

Az elektrolit folyadék semlegesítése előtt nemcsak a károkat okozó alkatrészek kerülnek eltávolításra, hanem a környezetben károsított passzív elemek és akár IC-k, foglalatok is.

Amennyiben ezek alatt, a környezetben nincs semlegesítve az elektrolit folyadék, úgy az tovább rohasztja az alkatrészeket és vezetőket (ha ez nem kerül semlegesítésre, akkor nagy eséllyel a lap menthetetlenné válik később.)

SMD technológia
Az SMD (felületszerelt) technológia az AGA-s gépek sajátossága (Amiga 1200, 4000, CD32 és az Amiga 600). Bár ez utóbbi nem AGA-s, de SMD technológiás.

Ezek a korai SMD elektrolit kondenzátorok olyan maró elektrolit folyadékot tartalmaznak, ami sokkal nagyobb kárt okoz a PCB-n, mint THT társaik.

Ez a folyadék nemcsak a vezetőket, de a pad-eket, tekercseket is (Delay és BPF) tönkreteszi.

Ezért, amikor eltávolításra kerülnek ezek a kondenzátorok, akkor a környezetükben lévő 100-150db passzív elem is cserélve lesz. Sőt, a környezetükben lévő IC-k is bontásra és újra visszaépítésre kerülnek. Ezzel biztosítva az elektrolit folyadék biztonságos semlegesítését.

Nem egy esetben tapasztaltuk, hogy csak a Re-Cap-olt gépek mindegyike egytől egyig pár hónap alatt elhalálozik. Ugyanis ez a folyadék folytatja a lakkréteg és az IC-k alatt a káros hatását. Ez esetben 50%-ban menthető a lap.

anyagárak
Mivel a készülékek közel 30 évesek, ezért kereskedelmi forgalomban szinte alig kapható hozzájuk új alkatrész. Ezért az esetek túlnyomó részében bontott alkatrészeket használunk a javításhoz. Így az alkatrész árak 1.- Ft-tól akár több ezer forint is terjedhetnek. Ez utóbbi nagyban függ a bontható készülékek beszerzési árától. Sokszor előfordulhat, hogy ugyanannak az alkatrésznek más és más az ára, ezért kérjük, hogy minden esetben érdeklődjön.

munkadíj
Szerviz és restaurálási díj 30 perces időszakonként 3.000.- HUF, azaz 6.000.- HUF/óra.

garancia
Ahogy jeleztük, ezek a készülékek a 80-as, 90-es években készültek és nem igazán lelhető már fel hozzájuk alkatrész. Gyártásuk szinte a Commodore, illetve MOS korszak végével meg is szűnt. Amikkel találkozunk, azok is raktárakban visszamaradt, teszteletlen alkatrészek. Ami nehezíti még a javítást, hogy a készülékekben található segédalkatrészek, mint pl. logikai IC-k, passzív elemek gyártását is jó ideje leállították. Így nem marad más, mint a fellelt készülékekből kinyerni a működő alkatrészeket, melyek ezáltal már bontott alkatrésznek minősülnek.

Azt nem szabad elfelejteni, hogy ezeket a készülékeket pár évre gyártották. Az, hogy még a mai napig is működnek… senki nem érti. Nincs megfelelő irányelv, ezen készülékek tartásáról, üzemeltetéséről, ami befolyásolná a szavatosságukat, működésüket. Annyit azért tapasztalunk, hogy felújítást követően havonta, vagy legalább pár havonta bekapcsolva, ezek a készülékek jó kondícióban maradnak. Tárolásukról annyi elmondható, ha nem használjuk őket, zacskózzuk be (nem kell hermetikusan) és tegyük el szekrénybe, a tárolt helység pedig legyen fűtött. Dohos, fűtetlen pince, vagy padlás biztosan kárt tesz bennük.

Minden készüléktípusnak van pár tipikus alkatrésze, ami az esetek 90%-ban elhalálozik. Ezeket az alkatrészeket addig tudjuk pótolni, ameddig lesz működő bontható gép hozzájuk. Ezt követően, már csak akkor lehet feléleszteni, ha lelkes amatőrök legyártanak hozzá helyettesítőket.

De miért is mennek tönkre ezek a MOS IC-k? Elsősorban azért, mert ezeket pár évre gyártották és a gyártó cég megszűnését követően már nem lettek tapasztalatok 10, 20 éves távlatokra. Másodsorban a gyártási technológiában kell keresni a probléma gyökerét. Ugyanis az IC-k burkolata olyan műanyag, ami az évek alatt elöregszik, zsugorodik. Ennek következtében az IC-ben lévő nagyon vékony kivezető szálakat (ami összeköttetésben van az IC lábaival) egyszerűen elnyújtja, elszakítja. A kivezető szálak elnyújtásakor még fognak működni az IC-k, de hő és áram hatására ezek a vékony szálak egyszerűen elégnek. Így az IC-k részben fognak csak működni, vagy egyáltalán nem.

Amikor egy bontott alkatrészt beépítünk egy gépbe, nem tudjuk hogy az éppen mennyire megviselt, vagy előrehaladott állapotú az elöregedése. Ezért miután elkészült egy gép, lehet hogy holnap már nem is fog működni. Ezt elkerülendő felújításkor a gépek szélsőséges terhelést kapnak, ezzel is kiszűrve a későbbi meghibásodás lehetőségét. De a későbbi meghibásodást ezzel sem lehet kizárni.

Összességében kimondható, hogy ezekre a felújításokra a klasszikus garancia sem vállalható fel. Gyűjtőként mi is rendelkezünk olyan kiegészítővel, mint pl. a 1581-es 3,5” floppy meghajtó, amiért 2019-ben 100e Ft-ot adtunk és tudjuk, hogy ez valójában kidobott pénz. Bármikor megállhat benne a floppy meghajtó, ami már nem pótolható (csak helyettesíthető más, hasonló meghajtóval). Helyettesítést követően viszont az értéke már csak töredéke lesz az eredeti vételárnak. Így addig használjuk felújítva, ameddig működik. De addig is sok örömet okoz nekünk.

Fentiekkel kapcsolatban elérhetőségünkön érdeklődhet, a változtatás jogát fenntartjuk.


Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore Szerviz

Commodore SzervizA változtatás jogát fenntartjuk, az árak bruttó (AAM) árak.
Az anyagárak az euro árfolyam változása miatt változhatnak.

Commodore Szerviz és Restaurátor | szerviz szolgáltatás
disztribució
Commodore Szerviz és Restaurátor | Cloanto distribútor
Commodore Szerviz és Restaurátor | Hyperion distribútor